Prijzen Sportgala Groningen 2021 uitgereikt

Ymkje Clevering, de dames van Groningen Atletiek, Britt Weerman, Jolein Boom en Rollend Groningen zijn in hun categorie verkozen tot winnaar van Sportgala Groningen 2021. Het oorspronkelijk in MartiniPlaza geplande evenement kon dit jaar helaas geen doorgang vinden als gevolg van de coronamaatregelen. Toch kregen de Groninger sporthelden via een speciale video-uitzending de eer en erkenning die zij dubbel en  dwars verdienen. De video is nu te bekijken via www.sportgalagroningen.nl.

De winnaars kregen hun prijs, een door kunstenares Natasja Bennink ontworpen bronzen beeld, uitgereikt door presentator Thijs de Jong. Op afstand voorzien van een felicitatieboodschap van Fleur Gräper-van Koolwijk (gedeputeerde Sport provincie Groningen), Inge Jongman (wethouder Sport gemeente Groningen) en Karin Zwart (directeur Huis voor de Sport Groningen).

Sportprijzen in 5 categorieën
In de categorieën Sporter, Sportploeg en Aangepaste Sport kon het publiek stemmen op haar favoriet. Samen met stemmen van ex-topsporters en vertegenwoordigers van de Groninger pers werden uiteindelijk de winnaars bepaald.

Roeister Ymkje Clevering werd verkozen tot Sporter van het jaar. Zij veroverde o.a. EK goud en Olympisch zilver in de vier-zonder. De dames van Groningen Atletiek wonnen de titel Sportploeg van het jaar vanwege hun zilveren medaille bij het NK voor teams.
In de nieuwe categorie Aangepaste Sport werd de prijs uitgereikt aan Jolein Boom. De wielrenster (ID-Cycling) werd Nederlands kampioen bij zowel de tijdrit als de wegwedstrijd en won daarnaast goud bij het WK veldrijden. Het Sporttalent van het jaar betreft geen publieke verkiezing. In deze categorie wordt de winnaar rechtstreeks gekozen door de Sportprijscommissie. En dat is deze editie de 18 jarige atlete Britt Weerman. Zij veroverde o.a. EK goud U20 en een zilveren medaille bij het NK Senioren.

Sportprijs Groningen
Voor Sportprijs Groningen konden inwoners kandidaten aandragen. Uiteindelijk won stichting Rollend Groningen deze eervolle onderscheiding, omdat zij zich de afgelopen jaren op een bijzondere wijze heeft ingezet voor de breedtesport in de provincie Groningen. Zij hebben verschillende groepen skaters, BMX-fietsers en inliners weten te verbinden en zijn een echt aanspreekpunt geworden voor de hele skate-community. Ook hun lobby voor een waardige voorziening voor alle wielende sporters verdient veel lof. Een mooi voorbeeld van waar sport verbindt!