Procedure

Hoe worden genomineerden en winnaars bepaald? Alles kort op een rij:

Criteria

Genomineerden voor de categorieën Sporter, Sportploeg, Aangepaste Sport en Sporttalent worden vastgesteld door de Sportprijscommissie. Alleen voor de Breedtesportprijs Groningen kunnen inwoners van de provincie Groningen kandidaten aandragen.

Klik hier voor de volledige selectiecriteria.

Bepalen winnaars

Sporter, Sportploeg en Aangepaste Sport
De winnaars in deze categorieën worden bepaald door de stemmen van:
– Groningse ex-topsporters
– Vertegenwoordigers van de Groningse pers
– Publiek
Mocht het totaal van bovenstaande stemmen een gelijke stand aangeven dan is de Sportprijscommissie van doorslaggevende betekenis.

Sporttalent
De Sportprijscommissie kiest de winnaar in de categorie Sporttalent; dit betreft geen publieke verkiezing.

Breedtesportprijs Groningen
De Breedtesportprijs kan worden gewonnen door een persoon, vereniging, organisatie of evenement met Groningse roots, die zich de afgelopen jaren op een bijzondere en positieve wijze heeft ingezet voor de breedtesport in de provincie Groningen. Het gaat dan om activiteiten waardoor de maatschappelijke waarde van sport wordt vergroot. Toekenning gebeurt door een deskundige jury aan de hand van nominaties die vanuit alle Groninger gemeenten (inwoners, sportverenigingen, sportorganisaties) kunnen worden aangedragen. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van de volgende organisaties: Huis voor de Sport Groningen, Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN), CMO STAMM en Groninger Dorpen, aangevuld met de laatste winnaar van de Breedtesportprijs.

Sportprijscommissie

De Sportprijscommissie bestaat uit vertegenwoordigers van de volgende organisaties:
Topsport NOORD, Provincie Groningen, Gemeente Groningen, RUG (Studie en topsport), Topsport Talentschool Groningen, Hanzehogeschool Instituut voor Sportstudies, NOC*NSF, RTV Noord en Dagblad van het Noorden. Daarnaast complementeren een Groninger ex-topsporter/ OS deelnemer en een vertegenwoordiger Aangepast Sporten het geheel.