Prijzen Sportgala Groningen 2023 uitgereikt

Marloes Oldenburg, de roeiers van Gyas/Aegir, Sofie Dokter, Jop van der Laan en Ferry Roek zijn in hun categorie verkozen tot winnaar van Sportgala Groningen 2023. Het gala vond traditiegetrouw plaats in Martiniplaza en werd gepresenteerd door sportpresentatrice Dione de Graaff.
De winnaars kregen hun prijs, een door kunstenares Natasja Bennink ontworpen bronzen beeld, uitgereikt door Bram Schmaal (gedeputeerde Sport provincie Groningen), Inge Jongman (wethouder Sport gemeente Groningen), Karin Zwart (directeur Huis voor de Sport Groningen), Jeroen Otter (voormalig shorttracker en innoverend shorttrackcoach) en Erich Wünker (Vereniging Groninger Gemeenten/ wethouder Sport gemeente Oldambt).


Sportprijzen in 5 categorieën

In de categorieën Sporter, Sportploeg en Aangepaste sport kon het publiek stemmen op haar favoriet. Samen met stemmen van ex-topsporters en vertegenwoordigers van de Groninger sportpers werden uiteindelijk de winnaars bepaald.

Roeister Marloes Oldenburg werd verkozen tot Sporter van het jaar. Zij veroverde na een ernstige nekblessure o.a. brons op het EK in de vier-zonder en daarna goud op het WK. De roeiers van Gyas/Aegir pakten zilver op het WK onder 23 en werden daarmee gekroond tot Sportploeg van het jaar. In de categorie Aangepaste Sport werd de prijs uitgereikt aan Jop van der Laan. De rolstoelrugbyer maakte zijn comeback na een fysieke en mentale dip en werd 6e op het EK. Het Sporttalent van het jaar betreft geen publieke verkiezing. In deze categorie wordt de winnaar rechtstreeks gekozen door de Sportprijscommissie. En die eer viel deze keer ten deel aan de 20 jarige atlete Sofie Dokter. Zij won een zilveren medaille op de meerkamp bij het EK onder 23, met dank aan een persoonlijk record op de afsluitende 800 meter. Op het WK eindigde ze als 11e.

Breedtesportprijs

De Breedtesportprijs kan worden gewonnen door een persoon, vereniging, organisatie of evenement met Groningse roots, die zich de afgelopen jaren op een bijzondere en positieve wijze heeft ingezet voor de breedtesport in de provincie Groningen. Het gaat dan om activiteiten waardoor de maatschappelijke waarde van sport wordt vergroot. Vanuit de nieuwe opzet (elke Groninger gemeente nomineert één kandidaat), werd Ferry Roek uit Stadskanaal uiteindelijk door de jury tot winnaar uitgeroepen met de volgende onderbouwing:

‘Ferry kijkt met een brede blik naar maatschappelijke sport- en beweegvraagstukken, kijkt verder dan zijn eigen tak van sport en eigen vereniging, heeft inclusie en diversiteit hoog in het vaandel staan en zorgt voor verbinding in de omgeving (ook met andere sportverenigingen). Op deze manier draagt hij bij aan de verdere ontwikkeling van de breedtesport in de provincie Groningen en in Stadskanaal en omgeving in het bijzonder’.

Sportgala Groningen 2023 is een gezamenlijk initiatief van de volgende partners: 
Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Noorderpoort, Huis voor de Sport Groningen, Martiniplaza, Sport Science & Innovation Groningen en mediapartner Dagblad van het Noorden.