Prijzen Sportgala Groningen 2022 uitgereikt

Melvin Twellaar, de dameswielerploeg NWVG, Jenning de Boo, Melanie Helweg en TTV Midstars zijn in hun categorie verkozen tot winnaar van Sportgala Groningen 2022. Het gala vond traditiegetrouw plaats in Martiniplaza en werd gepresenteerd door sportjournaliste Dione de Graaff.
De winnaars kregen hun prijs, een nieuw, door kunstenares Natasja Bennink, ontworpen bronzen beeld, uitgereikt door Fleur Gräper-van Koolwijk (gedeputeerde Sport provincie Groningen), Inge Jongman (wethouder Sport gemeente Groningen) en Karin Zwart (directeur Huis voor de Sport Groningen).

Sportprijzen in 5 categorieën

In de categorieën Sporter, Sportploeg en Aangepaste Sport kon het publiek stemmen op haar favoriet. Samen met stemmen van ex-topsporters en vertegenwoordigers van de Groninger sportpers werden uiteindelijk de winnaars bepaald.

Roeier Melvin Twellaar werd verkozen tot Sporter van het jaar. Hij veroverde o.a. EK goud en WK zilver op het koningsnummer de Skiff. De dameswielerploeg NWVG won de titel Sportploeg van het jaar vanwege o.a. goud op het NK ploegentijdrit en goud NK clubs.

In de categorie Aangepaste Sport werd de prijs uitgereikt aan Melanie Helweg. De handbikester werd Nederlands kampioen bij de wegwedstrijd. Het Sporttalent van het jaar betreft geen publieke verkiezing. In deze categorie wordt de winnaar rechtstreeks gekozen door de Sportprijscommissie. En dat is deze editie de 18 jarige schaatser/shorttracker Jenning de Boo. Hij veroverde o.a. de wereldtitel shorttrack 500m voor junioren, de eerste Nederlandse wereldtitel ooit op dit onderdeel.

Sportprijs Groningen

Voor Sportprijs Groningen konden inwoners kandidaten aandragen. Uiteindelijk won TTV Midstars deze eervolle breedtesportonderscheiding. Bij de tafeltennisvereniging uit Middelstum is letterlijk iedereen welkom, wordt iedereen begeleid en desgewenst getraind. Naast jeugd, senioren en veteranen (OldStars), geldt dit sinds jaar en dag ook voor mensen met een beperking.

Oeuvreprijs provincie Groningen


Tijdens het onderdeel ‘Sport aan tafel’ waarin Dione de Graaff sprak met sportcoryfeeën Marianne Timmer, Henk Grol en Roel Boomstra, werden Grol en Boomstra nog eens extra in het zonnetje gezet door de provincie. De onlangs gestopte sporters ontvingen uit handen van de gedeputeerde de oeuvreprijs voor hun indrukwekkende topsportcarrière. Timmer kreeg deze prijs al eens eerder toegekend.

Sportgala Groningen 2022 is een gezamenlijk initiatief van de volgende partners: Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Noorderpoort, Huis voor de Sport Groningen, Martiniplaza, Sport Science & Innovation Groningen en mediapartner Dagblad van het Noorden.